Per definició, un “bug informàtic” o “error informàtic” simplement es simplement això, un error o una fallada. Es tracta d’un problema amb un ordinador o sistema informàtic que pot desencadenar altres problemes no desitjats. Existeixen programes, anomenats debuggers, que s’encarreguen d’ajudar la detecció i correcció d’aquests errors, depuren el codi intentant fer recerca d’anomalies que siguin les culpables d’aquesta fallada.
I perquè es diu bug?
Corrien els anys 40, concretament el 1947, quan uns enginyers van informar que l’ordinador anomenat Mark II patia una fallada en un relè i investigant aquest relè van acabar trobant una arna, bug en anglès, que va provocar la fallada. A més, als enginyers no se’ls va ocórrer una altra cosa que enganxar l’arna amb cinta adhesiva en el document bitàcola amb el següent comentari: “First actual case of bug being found“, és a dir, “Primer cas de bug trobat”.
Des de llavors, aquest incident s’usa com a origen de l’ús de bug per a assenyalar un problema en algun sistema. És cert que prèviament ja es coneixia l’ús d’aquest terme per Edison i d’aquí l’acudit de “primer cas de bug trobat”, però l’anècdota va ser tan graciosa que es considera l’origen en el Mark II.
De fet, si ens remuntem a l’any 1896 podem trobar en un manual d’electricitat d’aquella època la frase: “El terme bug s’usa per a indicar una fallada o problema en connexions o funcionament d’aparells elèctrics”. Així que aquest concepte ve del sector de la telegrafia i també l’usaven les companyies telefòniques antigues per a indicar que existia soroll en les línies de telèfon.